Wednesday, January 16, 2008

Arbejde

Visarna står på exakt 12 och 6.
Röken stiger ur munnen på mig, två timmar efter att jag slutat jobba.
Jag slänger min ihoprullade cigg och vänder ryggen åt tåget på samma sätt som man vänder ryggen åt någon som inte bara sagt en dum sak för mycket, utan som för länge sedan överträtt gränsen och fortfarande inte förstår.
Jag missade, genom en lång rad omständigheter konstruerade av de som styr, självklart de enda två som körde hem till Sverige och modstulen gick jag med den pinande vinden, som blåste så starkt att jag nästan trodde att den ville få mig att komma fram fortare, längs de färglösa gatorn från casinot, svängde av vid Tivoli och ned till spår fyra på Huvudbanegarden.

Där stod ett tåg som jag visste skulle gå till Malmö. De har nämligen uppfört en ny färdplan, från och med den 6e Januari går nu tågen även 04.23, 04.43 och 05.03 till Malmö.

Tåget stod där och tittade tillbaks på mig genom sina dussintals ögon där jag rusade förbi, uppför trapporna emellan de pga arbete avstängda rulltrapporna (som sattes igång och rörde sig lika säkert som tåget snart skulle göra), rusade genom den stora öppna salen och köpte en biljett bara för att hinna tillbaks precis i tid och se två svenska fulla yngligar språka med en konduktör om huruvida de kunde använda sina värnpliktskort för att åka tillbaks till Sverige.

Det fungerar nämligen på alla inrikesresor med tåg, värnpliktskortet. Men i Danmark fungerar inte alls som i Sverige, och ska du använda ditt värnpliktskort måste det vara ett danskt sådant.

Ska du dessutom använda en informationslapp om den nya färdplanen eller tågtiderna som står på åtminstone två stora tavlor, en på perrongen och en i huvudbyggnaden, måste du göra det på danskt sätt för i Danmark fungerar inte allt likadant som i Sverige.

Tåget åkte sin väg, 04.23.
Det betyder nämligen att tågen som går till Sverige då inte går till Sverige för det visste de inte om att de gör. De har nämligen sin egen tidtabell, en som står över färdplanen vi vanliga människor får utav just de som ger tågarbetarna deras tider. Ingenting är som det inte har varit. Det första tåget till Malmö går 05.23, och vad än alla andra tider och nya färdplaner säger så är det just så det är.

Jag träffade Jens på stationen.
Hans berättelse om hur de, på sin väg hem, inte kunde köpa biljetter ur automaten för att de inte hade 40 kronor i mynt på sig, automaten varken tog kort eller sedlar och därför blev avslängda från tåget då konduktören kom, skänker lite ljus åt hur systemet fungerar.

Det fungerar inte, och det är så det är meningen att vara.

06.11 klev jag ur taxin.

06.30 skrev jag klart det här.

Imorgon ska jag se om jag kan läsa detta från jobbet. Antagligen fungerar det inte, antagligen handlar denna text istället om Linda Rosings önskan att operera om sig till Zlatans första badboll.

För det fungerar inte likadant.

4 comments:

sandra hansson said...

aw, stackars älskling. och inte ens en varm och kramgo flickvän fanns hemma för att smälta sitt humör. dumt tåg, dum flicka, fin pojke. puss.

Olle said...

Jag tror iofs danskarna sätter en ära i att inte göra som i Sverige. Det skulle de göra även om vi i Sverige lyckades utrota sexuellt överförbara sjukdomar. Då skulle danskjävlarna tycka det var höjden av lycka att dö i AIDS.

stefanmedo said...

"antagligen handlar denna text istället om Linda Rosings önskan att operera om sig till Zlatans första badboll."

haha. "första" gjorde allt. nice.

i alla fall, jag la ned wow förut men så började jag igen och nu är min tauren hunter på level 42. jag undrar om du har en epic mount.

Bland skärvor och glas said...

olle:

haha.. du är "klockrent" personifierad. och jag tror att du har rätt. Danskarna vill verkligen inte vara som oss, allting ska vara lite tvärtom.


stefanmedo:

har nästan lagt ned wow halvt som halvt jag med men jo, epic mount har jag. och stora väskor, det är det viktigaste ;)